• info@jalkahoitolakalajoki.fi
  • Sari 044 744 8300

Jalkasieni eli jalkasilsa

Jalkasieni

Jalkasieni

© 2013 Matti Hannuksela

Jalkasieni on yleinen ihon sieni-infektio. Jalkasieni on miehillä yleisempi kuin naisilla. Lapsilla jalkasientä on harvoin. Sieni tarttuu mm. uima- ja urheiluhallien kylpytiloista ja pukuhuoneista. Paras suojautumiskeino on terve iho jaloissa ja suojajalkineiden käyttö mm. uimahallin pukuhuoneissa. Yleisin sienityyppi on varvasvälisilsa, jolle otollinen elatusalusta on kosteat varpaiden välit. Yleiskunnon lasku ikääntymisen ja sairastelun takia saattaa laukaista jalkasienen.

Oireet jalkasilsassa

Jalkapohjassa ja varpaiden välissä esiintyy punoittelua, kutinaa, ihon halkeilua. Laaja-alainen jalkapohjan sieni esiintyy kutiavina rakkuloina jalkaterän reunoilla ja jalkapohjan sisäkaaren alla. Jalkasieni voi kroonistua ja muuttua mosaiikkimaiseksi hilseileväksi ihottumaksi.

Omahoito jalkasilsassa

Heti oireiden ilmaannuttua tehostetaan jalkahygieniaa. Jalkojen hyvä pesu ja kuivaus, myös varpaiden välit kuivataan huolella. Lampaanvillaa laitetaan varvasvälien hautumien ehkäisyyn sekä käytetään kitkanpoistokykyisiä, kosteutta kuljettavia sukkia ja ilmavia, oikean kokoisia kenkiä. Hilseilevä ja halkeileva ihon rasvataan. Varpaiden väleihin ei rasvaa jotta vältytään hautumilta. Jos oireet jatkuvat aloitetaan reseptivapaiden voiteiden käyttö noudattaen hoito-ohjeita.

Milloin lääkäriin?

Jos oireet ovat voimakkaat ja levinneet laajemmalle alueelle jalkapohjaan, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Lisäksi jos reseptivapaan lääkkeen käytöstä huolimatta oireet jatkuvat yli kaksi viikkoa, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla.

Lisätietoa voit hakea alla olevasta linkistä

http://www.terveyskirjasto.fi


Yhteystiedot

Kalajoentie 4, 85100 Kalajoki

044 744 8300

info@jalkahoitolakalajoki.fi

www.jalkahoitolakalajoki.fi