• info@jalkahoitolakalajoki.fi
  • Sari 044 744 8300

Kynsisieni eli kynsisilsa

Kynsisieni eli kynsisilsa

Kynsisieni

Kynsisieni

Milloin epäilen kynsisientä?

Kun kynsi muuttuu sameaksi, ruskeankeltaiseksi ja kärjestä kuluneeksi ja lahoksi, on syytä epäillä kynsisientä. Sieni leviää kynnen alla ja lopulta irrottaa kynnen alustastaan. Toisessa tyypissä kynteen ilmaantuu valkoisia liuskoittuvia laikkuja.

Oireet kynsisienessä

Kynsisieni on useimmiten esteettinen haitta. Paksuntuessaan kynsi voi aiheuttaa paineoireita ja lisäoireena bakteeritulehduksen. Mikäli alaraajojen verenkierto on huono tai on diabetes, tulehdus voi johtaa haavauman syntyyn.

Kynsisienen varmistaa lääkäri

Lääkäri otattaa kynnestä sieniviljelynäytteen ennen kuin lääkitys aloitetaan. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä lyhyemmällä hoitoajalla päästään ja sitä parempi on paranemismahdollisuus. Kaikille sisäinen sienilääkitys ei sovi ja tällöin tyydytään joko ulkoiseen lääkehoitoon, joka estää sienen etenemisen tai päädytään säännöllisellä jalkojenhoidolla pitämään kynnen ulkonäkö siistinä ja vältetään paksuuntumisen aiheuttamat muut haitat.

Lääkinnällisen hoidon lisäksi paranemiseen vaikuttaa yleiskunto, ulkoiset olosuhteet, jalkahygienia, sopivien sukkien ja kenkien käyttö sekä niiden hygienian hoito. Ääreisverenkierron vilkastuttaminen varvasvoimistelun avulla parantaa ja edistää paranemista

Kynsisienen omahoito

Kynsienen leviämistä voidaan ehkäistä ja vain kärkiosastaan infektoituneet kynnet voidaan saada terveiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla liuoksilla, hoitokynillä tai -lakoilla. Myös teepuuöljyn avulla on saatu hyviä tuloksia ehkäistäessä kynsisienen etenemistä. Teepuuöljyä voi ostaa hoitolasta tai apteekista. Kynsisientä parantavat lääkkeet, suunkautta otettava lääke ja paikallishoitoaine ovat reseptilääkkeitä

Kynsisienikynnen hoito hoitolassa

Jalkojenhoidon ammattilainen hio sairastuneen kynnen osan mekaanisesti pois. Tällöin lääkärin määräämä ulkoinen lääke pääsee paremmin vaikuttamaan hoidettavaan kynteen. Kynnen hionta on kivuton toimenpide.

Kynsisieni tarttuu harvoin perheenjäseneltä toiselle, mutta siitä huolimatta käytä henkilökohtaisia jalkojenhoitovälineitä!

Hanki omat henkilökohtaiset leikkurit ja oma kynsiviila.

Lisätietoa voit hakea alla olevasta linkistä

http://www.terveyskirjasto.fi


Yhteystiedot

Kalajoentie 4, 85100 Kalajoki

044 744 8300

info@jalkahoitolakalajoki.fi

www.jalkahoitolakalajoki.fi